torstai 18. tammikuuta 2018

Ensipuraisu: Koe-erä No. 1: WLP351 & WLP500

Tällä kertaa maistellaan oluita, jotka ovat ensimmäisiä panoja uusilla 60 litran kattiloilla. 2017 vuoden lopulla oli ensimmäinen panopäivä, jonka lopputuloksena saatiin kolme olutta samalla vierteellä. Vierteen vahvemmasta etuosasta keiteltiin herkullinen DIPA, josta lisää myöhemmin. Loppuvierre keiteltiin ja jaettiin kahteen käymisastiaan tätä hiivavertailua varten. Toisen astian vierre käytettiin White Labsin WLP–351 -hiivalla (Bavarian Weizen ale) ja toinen WLP-500 -hiivalla (Monastery ale). Kumpikaan hiiva ei ole kovin perinteinen pale ale -hiiva, mutta kokeilujen tekeminen on aina mukavaa.


Speksit:

7,1 Alk. Vol. % (6,3 WLP500), 65 IBU, 12 EBC

Erä: #37.1 & 37.2
Pantu: 26.11.2017
Astioitu: 10.12.2017
Maltaat: Pilsner, Vienna, Munich, Vehnä & Kaurahiutale
Humalat: Galena & Mosaic
Hiiva: WLP 351 – Bavarian weizen ale & WLP 500 – Monastery ale
Muuta: Irish Mossia (kirkaste)



Ensimmäisenä maisteluun WLP-351 -versio. Lasiin kaatuu kultaisen oranssia, hieman sameaa olutta tiheällä valkoisella vaahdolla. Tuoksu on yllättävän neutraali. Olemme kerran aiemmin panneet Hopfenweissea samalla hiivalla ja huomasimme saman asian. Tämä hiiva peittää tehokkaasti humalan. Tätä hiivaa pitäisi testata perinteisempään vehnäolueen ja suuremmissa lämpötiloissa, koska tuoksussa ei myöskään ole paljoa vehnälle perinteisiä banaanin ja neilikan aromeja. Käymisen aikana olut antoi lagerkäymisestä tuttuja pistäviä rikin virhemakuja, mutta ne ovat pullossa kadonneet aika hyvin. Tuoksu on leipäinen, viljainen, kevyen persikkainen ja sitruksinen, taustalla lymyilee perinteisempiä vehnän banaania ja mausteisuutta. Mosaicin tarjoamaa trooppista hedelmää ei näy missään. Maku on kuiva, greippinen, maltainen ja vähän yrttinen. Suutuntuma on vielä vähän kevyt, mutta paranee varmasti iän myötä. Katkero on lempeän greippinen, sitä saisi olla omaan makuun enemmän. Uuden laitteiston ensimmäisessä keitossa ei käytetty mitään veden säätöä, kuten kipsiä, millä olutta olisi saatu ehkä vähän raikkaammaksi.


Seuraavaksi käsittelyyn WLP-500 -versio. Lasiin kaatuu saman väristä, ehkä vähän kirkkaampaa olutta. Hiilihapot ovat tässäkin oluessa samalla tasolla. Tuoksu on parempi kuin edellisessä. Siinä on kuivaa mausteisuutta, aprikoosia, appelsiininkuorta, viikunaa ja vähän leipäistä mallasta. Tämäkin hiiva syö aika hyvin humalan pois, räikeää Mosaicia ei löydy taaskaan, mutta hiivan hedelmäisyys paikkaa. Maku jatkaa vahvasti tuoksun linjoilla, belgihedelmää ja mausteisuutta greipin puraisulla. Vaikka WLP-351 -versio kävi useamman ominaispainopisteen kuivemmaksi, tämä olut tuntuu paljon kuivemmalta. Hiivan mausteisuus varmaan aiheuttaa tällaisia tuntemuksia. Suutuntumasta ja katkerosta jää samanlaiset fiilikset kuin edellisessä oluessa.



Tämä oli kiinnostava kokeilu, vaikka kumpikaan olut ei ollut täysin onnistunut. Saatiinpahan kokeilun jäljiltä hiivapankkiin hiivat talteen. WLP-351:stä pannaan varmaan seuraavaksi Dunkelweizenia ja WLP-500 sopisi luultavasti hyvin esimerkiksi Tripeliin. Uusi isompi laitteisto mahdollistaa kokeilua todella paljon. Onhan se tylsää juoda 60 litraa samaa olutta, jos olisi mahdollista saada vaikka 4 erilaista olutta samalla vaivalla.

-        Ville, Anssi & Jaakko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti